Tennivalók műtét előtt

Tervezett műtétek( ivartalanítás, daganat, szemölcs, stb.) előtt telefonon be kell jelentkezni rendelési időben. A műtéteket a délelőtti rendelés végén szoktuk elvégezni, kutyákkal 10 órára, macskákkal 945-re kell jönni. A műtét előtti napon reggel ehet utoljára az állat, azután már csak vizet ihat, de azt a műtét reggelén is lehet. Az egy nap koplalásra azért van szükség ,mert az altatás közben a bélerek kitágulnak és keringési elégtelenség léphet föl, valamint alvás közben a bélmozgás csökken, nincs emésztés és a béltartalomban gázok szabadulhatnak föl, ami a hasűri nyomás emelkedését és légzési nehézségeket okozhat. A kutyák intravénásan kapják az altatót, majd rögtön infúzióra vannak kötve,légcsőtubust helyezünk be és altatógéppel alszanak tovább, Isofluran nevű gáz hatására. Altatás közben végig monitorizáljuk az állatokat pulzoximéter segítségével.

 

 

Tennivalók műtét után
Az altatás után kb. 10 óra, amíg az altatószer kiürül a szervezetből. Ez alatt az idő alatt az állatok nem ehetnek, nehogy félrenyeljenek. Inni is csak akkor szabad, ha már egyenesen tudnak menni, és a viselkedésük is olyan, mint a műtét előtt.
Mivel altatás közben nyitott szemmel alszanak, műtét előtt és után is műkönnyet kapnak a szemükbe, a szaruhártya kiszáradásának megelőzésére. Macskáknál még kb. 2 órán keresztül időnként(10-15 percenként) kézzel be kell csukni a szemüket, hogy rendesen elkenődjön a műkönny.
Ahogy ürül ki az altató a szervezetből,  izgalmi tünetek alakulhatnak ki, vagyis remegés(láb, fej),valamint görcs. A lábrázás akár 1/2-1 órán keresztül is tarthat. Hányás szintén előfordulhat, ezért úgy kell az állatot lefektetni, hogy a feje nyújtott állapotban legyen. Az ébredés során rendszeresen rá kell nézni kedvencünkre, és az esetlegesen keletkezett hányadékot vagy nyálat el kell távolítani.
A varratokat általában 10-14 napra kell eltávolítani, addig naponta 1-2-szer betadinos vattával meg kell tisztogatni a sebet. Ha az állat nyalogatja a sebét, eleinte rá kell szólni, ha ez nem elég, akkor az állatra gyógyszertárban kapható nyakgallért kell felhelyezni.